1. kapitola - 2. část

12.05.2012 13:40

 

Měla dvě plastové tašky, ale vyrazila z obchodu. Potila kulky, když vlezla do autobusu, a nikoliv z krátkého běhu, aby ho chytila dřív, než odjel pryč.

Nešil děvče. Soustřeď se. Jsi skoro doma. Přenesla svou mysl násilím zpět do současnosti od obchodu a soustředila se. Hudba. V hlavě si nacvičovala svou poslední titulní píseň a její prsty tiskly lehce stehno, jak napodobovalo akordy. Nebyla spokojená s přemostěním. The minor fall, the major lift… thebaffled king composingHallelujah… Vlastní myšlenky a Leonarda Cohena je spojily dohromady, jak autobus poskakoval po celé silnici.Hallelujah… dalších pětminut… Hallelujah… další třibloky… Hallelujah…

Posbírala své tašky a kytaru a vystoupila, ignorovala troubení klaksonů a křičící urážky, když běžela přes ulici ke světlu její budovy, klíče měla v ruce.

 

***

Byt měla v prvním patře s jednou ložnicí v rohu u bazénu. Byt byl malý, ale pohodlný, zařízení sem přitáhla kousek po kousku v přívětivější době a elektrický typ mixéru tu byl spíše pro pohodlí než pro sjednocení stylu.

Doma měla fantastický zvukový systém, který byl za víc, než všechen nábytek dohromady. Doma neměla žádné rostliny nebo domácí zvířata, nic co by požadovalo její náklonnost nebo pozornost.

Nechala sjet kytaru na zem spolu s kabelkou a strčila tašky s potravinami do ledničky bez toho, aby je rozbalila. Jediné, co vyndala, bylo pivo. Miranda se vrhla na gaučs touhou smýt ze sebe zatuchlý pach zablokovanýpřed světemprostřednictvímletneznělýchmodlitebzoufalství, bylojedinémísto, kdemohlapřemýšletvtichosti, kde sejínicnemohlodotknout.
Na jakdlouho? Její oči, tolik používané ke sledování země, pozvedla na zeď na trhlinu v laku, která tam byla stejně dlouho, jako ona. Bylo příjemné, že trhlina tam vždy byla, schopná popichovat její pohled vzhůru, aby jí připomněla, že svět je i výš než u pasu. Ne, že by toho měla hodně pod pasem. Dokonce i její kdysi věrný vibrátor, výkonný Hitachi pojmenovaný Kolísající, ležel pod postelí a sedal na něho prach, jak se den po dni život zkracoval a myšlenka starat se o orgasmus vypadala směšně daleko.

Zima. Byla jí znovu zima. Sáhla do strany pro přikrývku, která byla vždy na gauči, a natáhla si ji kolem sebe. Lidi, kteří neměli dost jídla, byli studení. Měla by jíst.

Její poslední přítel byl Mike. Před pěti lety. Poznali se u pojišťovny, kde pracovala v kanceláři, zatímco vesele vydělávala na svůj pokus o vysokou školu. Univerzita jí spolkla, její první ročník byl větší, než její rodné město, a ona se ztratila, možná to byla předzvěst jejího nynějšího života.Milenci byli jako by měli čerstvých patnáct; jen jste je měli na vejšce. Získala patnáct taky, ale ty libry byly dávno pryč.

Vypadala trochu vychrtlá,nyní ještě víc než její tajemný chlap z obchodu s potravinami. Otřásla se. Modré oči a havraní peří.

Nebyl kost a kůže, ačkoliv.

Opravdu dobře postavený, jen…

Vypila zbytek piva, aniž by ho vychutnala, a okamžitě otevřela další. V době, kdy usnula na gauči, stále oblečená a s botami, měla čtyři, a její mysl byla blaženě otupělá.

Byla slavná a byla šílená.

Její hlas stoupal nad publikem, držela je okouzlené a uchvácené, odevzdávala jim své naděje a strachy zapletené do akordů a rytmu. Říkali jí anděl, její hlas byl dar.

Byla slavná a byla lhářka.

Neměli tušení, odkud její talent přišel… kritici, novináři a odborníci z průmyslu předpokládali, že měla hudební rodinu, že začínala v evangelickém sboru,že se sama učila zpívat. Všichni byli hloupí a slepí.

Její mimořádný talent,jak tomu říkali, závisí na nich… a to bylo její zabíjení.

Miranda hrála na kytaru pouze šest let, ale bylo to,jako by se s ní narodila v ruce a přišlo to tak přirozeně, jako dýchání. Učila se sama z knih poháněná tím něco dělat, něco užitečného se svým životem. Přítel přítele vyběhl se svými spolubydlícími, zůstal mu třípokojový byt, který chtěl pronajmout, takže prodal veškerý jejich majetek. Koupila od něj pár reproduktorů a on jí k tomu přihodil kytaru zdarma jen proto, aby se na ní už nemusel dívat. Za méně než měsíc se už na ní také nechtěla dívat. Byl to kus hovna vhodný pro pozici amatéra. Dala ji na Craigslist (síť internetových stránek městského společenství, představuje  volné inzeráty- inzeráty (práce, ubytování, personálie, prodej/hledaný, služby, komunita, události) a fóra.),  vzala celou výplatu a vydala se do Strait Music  pro něco skutečného.

Když řekla obchodnímu zástupci, jak dlouho hraje, zamrkal na ni, jako kdyby mluvila v perštině.